PNDR 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri

Finanțare

40 – 50.000 EURO

Contribuție

Contribuția beneficiarului: 0%.

Beneficiari

Tineri fermieri

PNDR 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri - 40-50.000 euro

PROGRAMUL NATIONAL DE DEZVOLTARE RURALA 2014 – 2020

Finantare Nerambursabila  de pana la 50.000 Euro pentru persoanele din mediul rural.

Submasura 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” va facilita inceperea activitatilor agricole pentru instalarea tanarului fermier intr-o exploatatie agricola, pe baza Planului de afaceri.

Obiectivul programului:

 • Creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie, fiind încurajați să devină competitivi, să se asocieze, să participe la lanţurile alimentare integrate;
 • Îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igienă şi bunăstarea animalelor și siguranţa la locul de muncă;
 • Crearea posibilității tinerilor fermieri rezidenți, cu un minim de cunoștinte de bază, în vederea instalării ca şefi/ conducători ai exploatației agricole.
 • Încurajarea tinerilor și a familiilor din mediul rural de a se stabili în mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei naționale în general.

Cheltuieli Eligibile ale Programului

Pot fi realizate orice achizitii necesare bunei desfasurari a proiectului, atat timp cat  acestea sunt justificate prin activitatea prestata de beneficiar.

Criterii de Eligibilitate Solicitant

Solicitanti eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin aceasta submasura sunt:

 • Tanarul fermier (persoana cu varsta de pana la 40 de ani inclusiv la momentul depunerii cererii de finantare, care detine competentele si calificarile profesionale adecvate si care se stabileste pentru prima data intr-o exploatatie agricola ca sef al respectivei exploatatii)
 • Persoana juridica cu mai multi actionari unde un tanar fermier se instaleaza si exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste deciziile referitoare la gestionare, la beneficii si la riscurile financiare legate de exploatatie.
În cazul tinerilor cetățeni români care au locuit în afara țării cel puțin 3 luni neîntrerupte în ultimele 24 luni înaintea depunerii cererii de finanțare, trebuie să îndeplineasca una din următoarele condiții:
 • să fi avut loc de muncă în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, în afara granițelor țării pentru cel puțin 3 luni neîntrerupte, în ultimele 24 luni dinaintea depunerii cererii de finanțare, sau
 • să fi absolvit în ultimele 60 de luni înaintea depunerii cererii de finanțare, un program de studiu, în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară: postuniversitar,universitar, preuniversitar în ţări membre UE sau în ţări terţe UE

 

Exploatatia trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

 • Exploatatia are o dimensiune economica cuprinsa intre 12.000 – 50.000 SO;
 • Exploatatia este inregistrata ca microintreprindere/ intreprindere mica;
 • Exploatatia este inregistrata obligatoriu in Registrul Unic de Identificare – APIA, in Registrul agricol si/sau in Registrul exploatatiilor – ANSVSA;

Indiferent de forma de organizare (persoana fizica autorizata;  intreprinderi individuale; intreprinderi familiale; asociat unic si administrator al unei/ asociat majoritar al unei societati cu raspundere limitata), solicitantii trebuie sa respecte incadrarea in categoria microintreprinderi sau intreprinderi mici:

 • microintreprinderi – care au pana la 9 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane euro, echivalent in lei;
 • intreprinderi mici – care au intre 10 si 49 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 10 milioane euro, echivalent in lei.

Valoarea Finantarii Nerambursabile

Sprijinul public nerambursabil se acorda pentru o perioada de maxim trei/ cinci ani (perioada de cinci ani se aplica doar pentru sectorul pomicol) si este de:

 • 50.000 de euro pentru exploatatiile intre 30.000 S.O. si 50.000 SO
 • 40.000 de euro pentru exploatatiile intre 12.000 S.O. si 29.999 SO

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub forma de suma forfetara in doua transe, astfel:

 • 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finantare;
 • 25% din cuantumul sprijinului se va acorda in functie de implementarea corecta a Planului de afaceri, fara a depasi trei ani (cinci ani pentru exploatatiile pomicole), de la semnarea contractului de finantare.

Etapele colaborării

1. Începerea colaborării

Oferta noastră constă într-o întâlnire gratuită pentru a va prezenta pașii care urmează, dacă doriți să colaborăm va fi nevoie de un avans, iar din proiect se va deconta consultanța doar în cazul în care proiectul este câștigător. Cu ajutorul acestei etape putem afla exact ce vă doriți și cum vă putem ajuta mai bine.

Read more

2. Redactare proiect

Împreună vom discuta despre ideile principale privind proiectul dumneavoastră. Vă vom cere detaliile necesare pentru a realiza obiectivul dorit și vă vom îndruma înspre varianta potrivită și eligibilă. Proiectul va fi realizat într-un mod cât mai profesional și la termenul stabilit împreună.

Read more

3. Depunere proiect

Vă scutim de un drum și un gând în privința pregătirii dosarului de depunere. Vom strânge și completa toate actele necesare până la momentul depunerii proiectului și vă vom anunța când este momentul în care va trebui să vă prezentați pentru semnarea acordului de finanțare.

Read more

4. Implementare proiect

Întocmirea ofertelor, documentației pentru achiziționarea echipamentelor și recepția acestora poate fii dificilă în anumite cazuri. După acceptarea proiectelor, noi, echipa Optim Consulting, vă vom sta la dispoziție pentru a găsi soluții și distribuitorii potriviți pentru afacerea dumneavoastră.

Read more

5. Asistență post-implementare

Încă un bonus de care veți profita este prezent în faptul că pe o perioadă de 3 ani după implementarea proiectului vă vom redacta raportările de monitorizare a proiectului pentru a vă ușura munca și pentru a ne asigura ca toate acțiunile respectă regulile Start-up Nation.

Read more

Optim Consulting

Servicii profesionale
de consultare şi elaborare proiecte

Află și tu cât de ușor este să aplici la un astfel de program de finanțări.